Gunnar Fischer kamerasıyla

SEK80.0

Gunnar Fischer, “Ağaçtaki oğlan” (1961) isimli filminin setinde kamerasıyla. İki özgün basın fotografından 300 dpi çözünürlükte taranmış basılabilir görseller, 20,4 x 25,2 ve 25,2 x 20,4 cm. ölçülerinde iki PDF dosyası.

Share

Email

Açıklama

İsveçli görüntü yönetmeni, sinema yönetmeni ve yazar Gunnar Fischer, 18 Kasım 1910’da Ljungby’de doğdu ve 11 Haziran 2011’de Bromma’da öldü.

Başkorucu Gunnar Fischer ve karısı Greta Lokrantz’ın oğlu olarak dünyaya gelen Fischer, gençliğinde resim eğitimi aldı ama daha sonra filmciliğe yöneldi.

1935 ile 1970 yılları arasında İsveç Film Endüstrisi’nde görüntü yönetmeni ve kameraman olarak çalıştı. Kariyerine efsanevi görüntü yönetmeni Julius Jaenzon’un yardımcısı olarak başladı. Zamanının kuzey sinemasının en önemli isimleriyle çalıştı: Carl Theodor Dreyer, Nils Poppe, Vilgot Sjöman, Lars-Magnus Lindgren, Arne Sucksdorff, Göran Gentele, Johan Bergenstråhle… Ne zaman ki Hamnstad’dan (Limanlardan Çağrı, 1948) Lustgården’e (Zevk Bahçesi, 1961) kadar Ingmar Bergman’la birlikte çalışarak, bir sonraki halefi Sven Nykvist’e değin süren kalıcı önemini tescilledi. Dünyanın en önemli sinemacılarıyla sinema klasiklerine imza attı: Monika’yla Bir Yaz, Yaz Oyunları, Yedinci mühür, Bir Yaz Gecesi Gülümsemeleri, Yaban çilekleri, Yüz.

1970 ile 1975 yılları arasında Fischer İsveç Televizyonu’na çalıştı ve Din stund på jorden (Yeryüzündeki zamanın) ve Raskens gibi tanınmış TV dizilerinde, Jacques Tati’nin son filmi Parade’da (1974) görev aldı.

1993 yılında Ingmar Bergman ödülüne ve 2003’de yaşam boyu sinemaya kattıklarından Guldbagge (Altın Bokböceği) Onur Ödülü’nü aldı. Bazı filmlerin senaryosunu da yazan, birkaç kısa filmini yöneten Fischer, kendi çocukları Peter ve Jens’le birlikte üç çocuk kitabı yazdı ve resimledi. Çocukları kitaplarının baş karakterleriydi. Bergman’ın Kadınların Bekleyişi (1952) filminin çocuk aktörleri de olan Peter Fischer ve Jens Fischer İsveç sinemasının yeni görüntü yönetmenleri oldu. Gunnar Fischer 2011 yılında 100 yaşında öldü.

Filmografisi
Yönetmenlik
Ulla Sjöblom (1977)
Ack, du är som en ros… (1967)
Djävulens instrument (1965)
Mamsell Josabeth (1964)
Det var en gång … (1960)
Gammalt och nytt i rio (1946)
Havets storvilt (1942)
Manus
Djävulens instrument (1965)
Natt i hamn (1943)

Görüntü yönetmenliği
Ulla Sjöblom 1977 (1977)
Raskens (1976)
Parade (1974)
Din stund på jorden (1973)
Kråkguldet (1969)
Made in Sweden (1969)
Miss and Mrs. Sweden (1969)
Svarta palmkronor (1968)
Ack, du är som en ros… (1967)
Ola & Julia (1967)
Stimulantia (1967)
Adamsson i Sverige (1966)
Oj oj oj eller Sången om den eldröda hummern (1966)
Slut (1966)
För vänskaps skull (1965)
Juninatt (1965)
Pianolektionen (1965)
Väntande vatten (1965)
491 (1964)
Mamsell Josabeth (1964)
Samtal (1964)
Testfilm Ekström, Carl-Johan Seth, Lis Nilheim (1964)
Testfilm K. Bergström, Michelson (1964)
Min kära är en ros (1963)
Vittnesbörd om henne (1963)
Hans Brinker or The Silver Skates (1962)
Kort är sommaren (1962)
Siska (1962)
Möte i storstad (1961)
Lustgården (1961)
Pojken i trädet (1961)
Två levande och en död (1961)
Djävulens öga (1960)
Ett glas vin (1960)
Det svänger på slottet (1959)
Ansiktet (1958)
Du är mitt äventyr (1958)
Lek på regnbågen (1958)
Batavernas trohetsed (1957)
Det sjunde inseglet (1957)
Möten i skymningen (1957)
Smultronstället (1957)
Den hårda leken (1956)
Egen ingång (1956)
En vanlig vardag (1956)
Den gamla goda tiden (1955)
Sommarnattens leende (1955)
Stampen (1955)
Gabrielle (1954)
Seger i mörker (1954)
Brasafton i fjället (1953)
I dimma dold (1953)
Reklamfilm Bris. Prinsessan och svinaherden (1953)
Reklamfilm Bris. Rebusen (1953)
Reklamfilm Bris. Tredimensionellt (1953)
Sommaren med Monika (1953)
Vi tre debutera (1953)
Kvinnors väntan (1952)
Medan det ännu är tid (1952)
Reklamfilm Bris. Operation (1952)
Reklamfilm Bris. Trolleriet (1952)
Reklamfilm Bris. Uppfinnaren (1952)
Vårt land i norr Norrbotten (1952)
Biffen och Bananen (1951)
Reklamfilm Bris. Gustavianskt (1951)
Reklamfilm Bris. Tennisflickan (1951)
Reklamfilm Bris. Tvålen Bris (1951)
Skeppare i blåsväder (1951)
Sommarlek (1951)
Sånt händer inte här (1950)
Till glädje (1950)
Törst (1949)
Hamnstad (1948)
Soldat Bom (1948)
Krigsmans erinran (1947)
Peter and Pat in Lapland (1947)
Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin (1947)
Tappa inte sugen (1947)
De unga tar vid (1946)
Till sjöss (1946)
Alla tiders syttende mai (1945)
Blåjackor (1945)
Två människor (1945)
Tre musketöser (1944)
Vi på Vallberga (1944)
Natt i hamn (1943)
Det är min musik (1942)
Flygeskadern anfaller (1942)
Riksdagens högtidliga öppnande (1942)
Bara en trumpetare (1938)

Oyunculuk
Under ett täcke av snö (2009)
Djävulens instrument (1965)

Yardımcı görüntü yönetmenliği
I dag gifter sig min man (1943)
Prästen som slog knockout (1943)
Stora skrällen (1943)
Flickan i fönstret mitt emot (1942)
Havets storvilt (1942)
Himlaspelet (1942)
Jacobs stege (1942)
Dunungen (1941)
Lärarinna på vift (1941)
Gentleman att hyra (1940)
Filmen om Emelie Högqvist (1939)
Valfångare (1939)
Blixt och dunder (1938)
Goda vänner och trogna grannar (1938)
Klart till drabbning (1937)
Pappas pojke (1937)
Sara lär sig folkvett (1937)
65, 66 och jag (1936)
Han, hon och pengarna (1936)
Johan Ulfstjerna (1936)
Äventyret (1936)
Smålänningar (1935)

Kurgu
Havets storvilt (1942)

Jenerik
Beröringen (1971)

Kaynak: Wikipedia ve İsveç Film Veritabanı

Yüksek çözünürlüklü görselden detay.
Yüksek çözünürlüklü görselden detay.